Trenbolone – Werking en Dosering

Trenbolone staat bekend als een zéér krachtig en effectief middel. Het is per milligram wellicht het meest krachtige middel voor zowel het vergroten van kracht als het winnen van spiermassa dat op de reguliere of commerciële markt verkrijgbaar is. Het is daarnaast bijzonder veelzijdig en goed te combineren met andere anabole steroïden.

Aangezien het middel dusdanig krachtig is – en daarnaast bekend staat om zijn vrij heftige bijwerkingen – wordt het doorgaans niet aangeraden voor beginnende gebruikers van anabole steroïden. Het wordt vaak gebruikt door ervaren gebruikers met van anabole steroïden en kan worden gebruikt voor zowel cutten als bulken.

Veel mensen zien Trenbolone als de meest effectieve en krachtige oplossing om door middel van anabole steroïden prestaties en spiermassa te verhogen dat op de markt verkrijgbaar is. Het is dan ook niet voor niets een van de meestverkochte en populaire anabole steroïden. Het middel is dan ook buitengewoon populair bij recreatieve en competitieve bodybuilders.

Chemische structuur van Trenbolone

In essentie is Trenbolone een derivaat van Nandrolon (Deca-Durabolin). Deze middelen zijn lid van de groep zogenaamde 19-nor verbindingen. Dat houdt simpel gezegd in dat er een chemische aanpassing is gemaakt aan het koolstofatoom op de 19e positie van het steroïde-molecuul. Deze specifieke structuur kent een aantal aanwijsbare voordelen als het gaat om de werking en de resultaten die je potentieel kunt boeken met dergelijke middelen.

Door deze aanpassing kan het middel zich namelijk makkelijker dan de meeste andere anabole steroïden binden aan de androgene receptor. Het dankt zijn uiterst effectieve werking mede aan deze eigenschap. Daarnaast is het hierdoor minder ontvankelijk voor metabolische afbraak waardoor het efficiënt is in gebruik. Het middel kent bovendien een anabole werking die ongeveer 5 keer zo krachtig is in vergelijking met testosteron.

Een groot voordeel van Trenbolone is dat het niet aromatiseert. Het veroorzaakt dus geen omzetting naar oestrogeen aan de hand van het aromatase enzym. Dit heeft als grootste voordeel dat het gebruik van Trenbolone niet voor overmatig vasthouden van vocht zorgt. Hierdoor zijn de resultaten die je boekt met Trenbolone makkelijk vast te houden in vergelijking met veel andere middelen.

Trenbolon is ook volledig resistent tegen het 5-alpha-reductase-enzym, het enzym dat verantwoordelijk is voor de reductie van testosteron in het veel sterkere androgeen dihydrotestosteron (DHT). Dit neemt het feit niet weg dat Trenbolone op zichzelf een zeer androgeen hormoon is (onthoud dat Trenbolone een androgene score van 100 heeft ten opzichte van de androgene score van testosteron van 100).

Verschillende esters van Trenbolone

Anabole steroïden worden vaak gekoppeld aan bepaalde esters. Deze esters bepalen de snelheid waarmee het middel door het lichaam kan worden opgenomen. Dit heeft uiteraard vooral invloed op de regelmaat waarmee het middel moet worden toegediend.

De drie belangrijke veresterde vormen van Trenbolone zijn:

 • Trenbolone Acetaat
 • Trenbolone Enanthaat
 • Trenbolone Hexahydrobenzylcarbonaat

De meest populaire en meest gebruikte van de drie is de snelwerkende acetaatvariant. Dit komt mede doordat deze variant in de regel het meest geproduceerd wordt en als gevolg daarvan makkelijker te krijgen is dan de varianten met langere esters.

Dosering en toepassing

Trenbolone is geen anabole steroïde waar het gebruik van grotere hoeveelheden aan te raden is as het gaat om het verbeteren van je resultaten. De bijwerkingen zijn redelijk pittig en de meerwaarde van grotere hoeveelheden is over het algemeen zeer beperkt. Het middel wordt (voor bodybuilding doeleinden) door middel van injectie ingenomen.

De geadviseerde doseringen zullen je absoluut de resultaten opleveren die je ervan verwacht. Een relatief kleine dosering zal dus meer dan voldoende zijn om je van geweldige resultaten te voorzien. De doseringen per week zullen overigens hetzelfde zijn voor alle esters. Het enige verschil is dat naar gelang de ester langer wordt, de frequentie van toedienen zal afnemen.

Een goede vuistregel voor het doseren van Trenbolone is:

 • Beginners – een dosering van 200mg per week is meer dan voldoende om je van uitstekende resultaten te voorzien. Bekijk eerst hoe je op het middel reageert voordat je tijdens een volgende kuur de dosering eventueel verhoogt. Zolang je resultaten echter naar wens zijn is er geen reden om hoger te gaan doseren.
 • Gevorderden – indien je ervaring hebt met het middel en goed weet hoe je erop reageert (wat betreft zowel resultaten als bijwerkingen) is het mogelijk om de dosering te verhogen naar 200 – 400mg per week.
 • Vergevorderden – het is doorgaans niet nodig om een dosering van meer dan 400mg per week te gebruiken. Vrijwel iedereen boekt hier namelijk maximaal resultaat mee, zelfs mensen met zeer veel ervaring. Verhoog dit eventueel alleen als je zéér ervaren bent met het gebruik van Trenbolone en er zeker van bent dat het meerwaarde heeft. Je kunt de dosering dan maximaal verhogen naar 400 – 600mg per week. Hogere doseringen dan dit zijn niet aan te raden en doorgaans niet zinvol.

Hou deze adviezen aan om goede resultaten te boeken zonder onnodige risico’s te nemen. Trenbolone is geen middel waarbij het verstandig is om te gaan experimenteren. De bijwerkingen zullen totaal niet opwegen tegen de meerwaarde wat bertreft de resultaten die je boekt.

Bijwerkingen van Trenbolone

Een middel als Trenbolone dat een zeer sterke affiniteit heeft met androgene receptoren heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel zijn de resultaten die je boekt, maar je betaald daar vaak ook een prijs voor als het gaat om de bijwerkingen waar je mee te maken krijgt. Trenbolone heeft dan ook de naam dat het in veel gevallen voor relatief heftige bijwerkingen kan zorgen.

Zoals eerder gezegd heeft Trenbolone als voordeel dat het niet aromatiseert. Je zult dus geen last hebben van directe omzetting naar oestrogeen. Het kent echter wel een aantal androgene bijwerkingen. Daarnaast zijn er een aantal bijwerkingen waarneembaar die specifiek bij het gebruik van Trenbolone lijken te horen.

Androgene bijwerkingen

 • Vette huid of vorming van acne
 • Agressief gedrag of een kort lontje (vaak lastig voor directe omgeving)
 • Mannelijke kaalheid
 • Verhoogde kans op prostaathyperplasie
 • Verhoogde lichaams- en gezichtshaargroei

Deze androgene bijwerkingen van trenbolon kunnen niet worden verminderd of gecontroleerd met 5-alpha-reductaseremmers zoals Proscar, Finasteride, Dutasteride of Propecia, omdat deze dienen om de reductie van testosteron in het sterkere androgeen dihydrotestosteron (DHT) te remmen. Trenbolon heeft helemaal geen interactie met het 5-alpha-reductase-enzym en is al een zeer krachtig androgeen op zichzelf.

Slapeloosheid of Trensomnia
Een bijwerking die vaak voorkomt bij het gebruik van Tren is slapeloosheid die gepaard gaat met heftig zweten. Over de oorzaak van deze bijwerking is nog geen consensus bereikt, waardoor het niet met zekerheid te zeggen is wat deze reactie veroorzaakt.

Indien de bijwerkingen zéér heftig worden of tot gezondheidsproblemen leiden, stop dan onmiddellijk met het gebruik van Trenbolone en neem contact met een arts op.