Turinabol – Veelzijdig en Voor Iedereen

Turinabol is een orale anabole steroïde met een lange geschiedenis in de wereld van het bodybuilding en prestatiegerichte sporten. Het middel houdt wat betreft effectiviteit en bijwerkingen ongeveer het midden tussen Anavar en Dianabol.

De meest in het oog springende eigenschap van Turinabol is de spieropbouwende eigenschap in combinatie met milde androgene bijwerkingen. Het is een veelzijdig middel dat makkelijk samengaat met andere anabole steroïden. Dit maakt het een ideaal middel voor verschillende doeleinden en toepassingen.

Het ontstaan van Turinabol

Het middel werd voor het eerst in 1962 op de markt gebracht door de Oost-Duitse farmaceutische fabrikant Jenapharm, gevestigd in de gelijknamige plaats Jena. Het middel verwierf aanvankelijk vooral veel bekendheid als een van de meestgebruikte middelen tijdens het Oost-Duitse dopingschandaal dat begin jaren ’90 uitgebreid in het nieuws kwam. De bekendste atlete die werd gepakt met het gebruik van dit middel was de topatlete Katrin Krabbe.

Na dit breed uitgemeten dopingschandaal werd de productie van Turinabol door Jenapharm stopgezet. Het middel is om die reden tegenwoordig alleen maar verkrijgbaar op de zwarte markt. Het feit dat het in een degelijk grootschalig dopingprogramma werd ingezet, geeft wel aan dat het middel absoluut effectief is.

Als gevolg van dit dopingschandaal en de negatieve persberichten die daaruit voortkwamen besloot Jenapharm de productie van Turinabol stop te zetten. Om die reden is het tegenwoordig alleen nog maar verkrijgbaar via zogenaamde underground labs. Het feit dat dit middel werd gebruikt in een grootschalig dopingprogramma toont wel aan dat het middel absoluut effectief is om prestaties te bevorderen.

Dat het middel nog steeds actueel is bleek uit een recenter bericht dat het aangetroffen werd tijdens een dopingcontrole van UFC-megaster Jon Jones. Dit had een langdurige schorsing als gevolg aangezien het middel niet wordt goedgekeurd door het dopingorgaan USADA dat de dopingcontroles van de UFC overziet.

Eigenschappen en werking

Het product is in veel verschillende sporten toepasbaar omdat het een positieve werking heeft op vooral kracht en uithoudingsvermogen van spieren. In de context van bodybuilding en fitness zal het middel dan ook vaak om die reden worden ingenomen.

Het is geen middel dat bekend staat voor zijn bijzondere spier-opbouwende eigenschappen. Daarnaast is het goed te stacken met andere middelen waardoor het met zijn specifieke eigenschappen als kickstart of als ondersteuning kan functioneren in een kuur.

Het is dan ook de veelzijdigheid van het middel in combinatie met de relatief milde bijwerkingen die het middel nog steeds relevant en populair maken. Ook voor vrouwen is het een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld anavar – hoewel het voor iets meer virilisatie kan zorgen.

Met andere woorden het is een middel dat geen bizarre resultaten zal opleveren als het gaat om spiermassa, maar het kan een uitstekende toepassing zijn voor een breed scala van uiteenlopende doelen. Daarnaast kan het uitstekend functioneren als ondersteuning of voor vrouwen die een middel met iets meer kick zoeken dan Anavar.

Gebruik door vrouwen

Als het in kleine doseringen wordt gebruikt is Turinabol een van de veilige opties voor vrouwen om AAS te gebruiken zonder een groot risico te lopen op virilisatie. Het is echter wel iets dat vrouwen te allen tijden in de gaten moeten houden. Pas altijd op met doseringen en houd eventuele bijwerkingen scherp in de gaten.

Inde wereld van het bodybuilden is het om die reden dan ook een van de populairdere keuzes onder vrouwen die het vergroten van hun spiermassa als hoofddoel hebben. Het is een middel dat vaak wordt gebruikt door vrouwen met wedstrijdambities binnen deze sport. Voor vrouwen die minder ambitieus zijn en op zoek zijn naar een steuntje in de rug kan Anavar een betere keuze zijn.

Vergelijking met Anavar

Het grootste verschil met Anavar is dat het vrouwenlichaam iets heftiger reageert op Turinabol met het oog op virilisatie. Het is absoluut niet vergelijkbaar in dat opzicht met heftigere androgene middelen zoals Trenbolone of testosteron, maar in vergelijking met Anavar is het wel zaak dat je iets beter oplet hoe eventuele bijwerkingen zich ontwikkelen.

Daar staat tegenover dat het middel ook iets effectiever is als het gaat om het opbouwen van droge spiermassa. De keuze tussen Anavar en Turinabol wordt dan ook meestal gemaakt op basis van de doelen die vrouwen hebben op het gebied van bodybuilding. Vrouwen die kiezen voor Turinabol hebben doorgaans doelen in klassen waarbij meer spiermassa gewenst is. Hierdoor zijn ze vaak bereid het grotere risico op virilisatie voor lief te nemen.

Als je als vrouw van plan bent om AAS te gaan gebruiken, neem zulke zaken dan ook mee in je overwegingen bij het maken van een keuze. Het ene middel is niet beter dan het andere – ze hebben beiden hun voor- en nadelen. Hou hier dan ook goed rekening mee.

Dosering en gebruik

Net als veel andere orale AAS is Turinabol 17aa gealkaliseerd. Dit is een toevoeging die ervoor zorgt dat de lever de actieve stoffen niet meteen kan afbreken waardoor ze deze beter kunnen passeren. Dit is relatief zwaar voor de lever en kan schadelijk zijn.

Met name de cholesterolverhoudingen kunnen hierdoor verslechteren. Het is dan ook niet aan te raden om Turinabol langer dan 6 weken te gebruiken. Daarnaast is het ook geen goed idee het tegelijkertijd met andere 17aa steroïden te gebruiken.

De gangbare doseringen voor Turinabol zijn:

  • Mannen – 30mg tot 40mg per dag
  • Vrouwen – 2,5 tot 5mg per dag

Met de bovenstaande doseringen is het gebruik van Turinabol doorgaans relatief veilig. Hou – zeker als vrouw – echter wel altijd goed in de gaten hoe je lichaam erop reageert en pas waar nodig de dosering aan.

Androgene bijwerkingen

Ondanks zijn relatief milde bijwerkingen, kent Turinabol toch een realistisch risico op androgene bijwerkingen. Je kunt hierbij denken aan een aantal veelvoorkomende zaken als:

  • Acne
  • Haaruitval
  • Meer lichaamshaar
  • Virilisatie
  • Nakuur

Ondanks de relatief milde werking heeft Turinabol invloed op de natuurlijke testosteronproductie van een man. Het is dan ook zaak na het gebruik van Turinabol een nakuur van 2 weken te doen, bijvoorbeeld met een middel als Nolvadex of Clomid.

Voor vrouwen is het – zoals eerder in dit stuk al uitgebreid besproken – vooral zaak om het proces van virilisatie god in de gaten te houden. Deze eventuele bijwerkingen zijn vaak lastig omkeerbaar. Het is dan ook zaak om doseringen langzaam en voorzichtig op te bouwen en bijwerkingen scherp in de gaten te houden.