Winstrol (Stanozolol) – Toepassing en Gebruik

Het middel Stanozolol is vaak beter bekend onder de populaire naam Winstrol. Dit middel werd in 1959 voor het eerst op de markt gebracht als medicijn en wordt tegenwoordig gebruikt door veel bodybuilders vanwege de specifieke eigenschappen die dit product met zich meebrengt. Het is een bijzonder populair middel – naast Dianabol is Winstrol de meestgebruikte orale anabole steroïde die verkrijgbaar is.

Winstrol is in twee varianten te krijgen. Naast de zeer populaire orale variant is er ook een injecteerbare variant genaamd Winstrol Depot. Beiden middelen hebben een vergelijkbare werking, hoewel de aanbevolen dosering ervan verschilt. Het middel staat vooral bekend als spieropbouwend en wordt veel gebruikt tijdens een cut of als kickstart als onderdeel van een stack.

De werking van Winstrol

De werkzame stof Stanozolol is een derivaat van dihydrotestosteron. Dat is de actieve stof van testosteron. Deze stof is chemisch bewerkt met als doel de anabole eigenschappen te maximaliseren en de androgene eigenschappen te minimaliseren. Het resultaat daarvan is dat de anabole / androgene ratio van Winstrol het verst uit elkaar ligt van alle gangbare anabole steroïden die geschikt zijn voor bodybuilding doeleinden.

In vergelijking met middelen als testosteron heeft Winstrol een lage bindingsaffiniteit met androgene receptoren. Het kent ook een lange halfwaardetijd en heeft daarnaast een veel zwakkere binding met serum bindingseiwitten. Vanwege deze specifieke eigenschappen kent Winstrol weinig tot geen androgene bijwerkingen.

Waarvoor gebruik je Winstrol?

Hoewel er ook een injecteerbare variant verkrijgbaar is, wordt Winstrol over het algemeen oraal ingenomen door beginnende bodybuilders die snel een aantal kg spiermassa willen winnen – zonder daarbij injecties te zetten. Een bijkomend voordeel is dat de bijwerkingen relatief mild zijn.

Meer ervaren gebruikers voegen het vaak aan een stack toe als cutten het hoofddoel is of als kickstarter naast een kuur waarbij gebruik wordt gemaakt van middelen die zijn gekoppeld aan langere esters. Hierdoor heeft de gebruiker sneller het gevoel dat de kuur van start is gegaan en kan eerder genieten van de positieve effecten zoals meer uithoudingsvermogen en verhoogde kracht.

Een groot bijkomend voordeel van Winstrol is dat het niet of nauwelijks aromatiseert vanwege zijn minimale androgene eigenschappen. Dit maakt het een uitstekend middel voor prestatiegerichte atleten (bijvoorbeeld in de atletiek) of voor bodybuilders die tijdens het cutten mikken op spierbehoud met minimale waterretentie.

Grootste voordelen van Winstrol

De meest in het oog springende voordelen zijn meer spierkracht en een verhoogd uithoudingsvermogen. Er zijn echter nog een aantal ander zaken die het middel voor veel mensen interessant kunnen maken ten opzichte van een aantal alternatieven:

  • Aromatiseert niet of nauwelijks – omdat het middel niet reageert met het aromatase-enzym hebben gebruikers doorgaans weinig last van bijwerkingen zoals acne, haarverlies, vocht vasthouden of gyno. Dit maakt het middel wat gebruiksvriendelijker dan een aantal andere anabole steroïden.
  • Spieropbouwend – omdat het middel vooral anabole eigenschappen heeft is het makkelijk om spiermassa op te bouwen of te behouden tijdens een cut. Het feit dat je daarbij niet of nauwelijks vocht vasthoud is uiteraard mooi meegenomen.

Nadelen van Winstrol

Ondanks dat Winstrol relatief mild is vergeleken met een aantal andere soorten anabole steroïden, is het nog steeds belangrijk dat je begrijpt dat het gebruiken ervan met beleid moet worden gedaan.

  • Hepatotoxisch – net zoals de meeste andere soorten orale anabole steroïden is WInstrol zwaar voor de lever bij langdurig of veelvuldig gebruik. Dit kan op termijn leverbeschadiging als gevolg hebben.
  • Verslechterde cholesterolverhoudingen – met name de orale versie van Winstrol heeft een negatieve uitwerking op je cholesterolverhoudingen door HDL te verlagen en LDL te verhogen. Dit werkt niet bevorderlijk voor je gezondheid.
  • Droge gewrichten – een klacht die regelmatig voorkomt bij het gebruik van Winstrol is het krijgen van droge en/of pijnlijke gewrichten. Dit kan in het dagelijks leven of tijdens trainingen voor problemen zorgen.
  • Stagneren van de natuurlijke testosteronproductie – tijdens en na het gebruik zal de natuurlijke aanmaak van testosteron stagneren. Deze zal zodoende door middel van een nakuur weer op gang moeten worden gebracht.

Is Winstrol iets voor jou?

Winstrol wordt in de regel gebruikt door veel beginnende bodybuilders als eerste kuur. Je ziet vaak dat mensen die weinig ervaring hebben met anabole steroïden ervoor kiezen om eerst een oral only te gebruiken. De belangrijkste reden daarvan is dat ze het injecteren van AAS een vrij grote stap vinden.

In de praktijk wordt Winstrol vaak gebruikt als een soort instap-kuur voor mensen die nog nooit eerder anabole steroïden hebben gebruikt. De keuze voor Winstrol wordt vaak gebaseerd op het feit dat je het oraal in kunt nemen en het feit dat de bijwerkingen te overzien zijn.

Je kunt je afvragen of dit een verstandige zet is, aangezien je relatief weinig resultaat zult overhouden na je kuur. Daarnaast zijn de bijwerkingen – hoewel relatief mild – nog steeds serieus. Denk er dus altijd goed over na of een Winstrol-only kuur een goede keuze is om mee te beginnen en bereid je wel goed voor om eventuele gezondheidsproblemen en bijwerkingen te voorkomen of aan te pakken.

Als onderdeel van een kuur tijdens een fase van vetverlies of als kickstart als onderdeel van een langere kuur kan Winstrol prima werken als ondersteunend middel. De specifieke eigenschappen die Winstrol bezit zijn voor veel mensen een reden om het middel op deze manier te gebruiken.

Gebruik en dosering

Winstrol wordt meestal oraal ingenomen en kent daardoor een zogenaamde 17aa binding. Hierdoor is het schadelijk voor de lever (hepatotoxisch), met name met het oog op cholesterolverhoudingen. In het geval men de injecteerbare versie van Winstrol gebruikt, dan zal dit probleem zich niet voordoen.

Een veilige en effectieve Winstrol kuur kan als volgt worden samengesteld:

  • Oraal – 15mg tot 25mg per dag voor een maximale periode van 6-8 weken
  • Injectie – 50mg om de andere dag

Indien je meer ervaring hebt met het gebruik van orale middelen en anabole steroïden in het algemeen, dan is het eventueel mogelijk deze doseringen iets te verhogen. Het is wel zaak daarbij een goed beeld te hebben van de resultaten en de bijwerkingen die je daarbij kan verwachten.

Neem altijd direct contact op met een arts indien je te maken krijgt met gezondheidsproblemen of met heftige bijwerkingen en stop direct met het gebruik van Winstrol. Het is wellicht niet de meest heftige anabole steroïde, maar nog steeds een middel dat met zorg en verstand dient te worden gebruikt.